Skladování 0-4°C

Neměly by jsi skladovat déle jako 3 dny. Dostupnost je celoroční (žampiony, hlíva,shitake,enoki).

Během sezón: Jaro-smrže. Léto-podzim- Kuřátka, Dubák, Suchohřib, Kozák

Dostupnost jednotlivých hub je ovlivněna také počasím.


...

Shiitake

Před použitím je nutné houby namočit a poté je můžeme použít na přípravu polévek, omáček, do rýže, k masu nebo zeleninových jídel

...

Žampion bílý

Žampion i můžeme konzumovat i v syrovém stavu, ale jen jako mladé houby. Tepelně je zpracováváme  - vaření,, pečením, pražením. Použití - omáčky, pizza, polévky... Krásně dochutí a mají výrazné aroma.

...

Portobelo

Používá se především na plnění. Můžeme také grilovat, skvělé jaké jako nápůň do lasagní nebo hamburgerů.

...

Hlíva královská

Klobouky se dají použít na smažení a nebo nakrájené pod maso, do polévek,  omáček.

...

Hlíva volná

Má sladkou chuť, dá se využít k masu, do polévek, omáček, salátu. Výborná je  na smažení.

...

Shimeji bilý a hnědý

Ořechová chuť, mírně hořká. Hodí se jako doplněk k rybím pokrmům, do polévek a nebo do těstovin.

...

Kozáky a suchohřiby

Sezóna léto- podzim Suchohřiby se hodí k masovým jídlům, do omáček...  Kozáky se často konzumují v polévkách nebo v praženici.

...

Žampion hnědý

Mají všestranně využití v každé kuchyni, můžeme dusit, pražit, péct a vařit

...

Smrže

Sezóna -. jaro. Hodí se k nejrůznější úpravám v kuchyni. Vyskytují se jen v měsících duben a květen . Jsou vhodné na praženici, do omáčky, do polévky a  dají se kombinovat s jakýmkoliv jídlem.

...

Dubáky

Sezóna - léto, podzim. Jsou to výborné jedlé houby, vhodné na sušení. Také  jsou výborné na použití do polévek, omáček nebo na praženici.

...

Kuřátka

Sezóna: léto- podzim. Dá se  z nich připravovat jídla na různé způsoby, nejlépe chutnají v omáčkách nebo s rybami.